38 nieuwe brouwerijen in het eerste halfjaar van 2016

Speciaalbier is populair, blijkt uit cijfers van Cambrinus: na een toename van 138 Nederlandse bierbrouwerijen in 2015, zijn in 2016 tot nu toe 38 nieuwe brouwerijen van (speciaal)bier opgericht.

Brouwerijen van speciaalbier in Nederland.

Daarmee komt het totale aantal bierbrouwerijen in Nederland op 422: een aantal dat sinds 2010 explosief blijft groeien. Van de 422 bierbrouwers exploiteren 220 hun eigen bierbrouwerij; de rest huurt brouwcapaciteit om zodoende alsnog zelf speciaalbier te kunnen produceren. Speciaalbieren zijn erg in trek en blijven toenemen in populariteit, voornamelijk bij jongeren onder de 30.

Een goed voorbeeld is Oedipus Brewing: een Amsterdamse brouwerij van speciaalbier, opgericht in 2009 en nu al ontzettend populair. Zij hebben laten zien van alle markten thuis te zijn, met diverse verfrissende soorten speciaalbier. Dat het niet voor iedere start-up zo makkelijk gaat is inmiddels bekend: waar je met een nieuw soort speciaalbier vroeger vrijwel direct je bieren kun uitzetten bij diverse slijterijen, heeft de slijter het nu voor het kiezen.

Speciaalbier in de supermarkt.

Supermarkten merken ook de toenemende populariteit van exotische bieren en spelen hier slim op in. Waar je tot een paar jaar geleden nog enkel de meer bekende speciaalbieren van grote brouwerijen zoals Leffe – abdijbieren gebrouwen door AB InBev – trof in de supermarkt, vind men eerdaags erg bijzondere bieren in de winkelschappen.

Zo voegde Albert Heijn in 2015 meer dan 100 nieuwe speciaalbieren toe aan haar assortiment waaronder Flying Dog, Jopen Bier en bieren van het eerder genoemde Oedipus Brewing. Sinds juni 2016 verkoopt supermarkt Mitra zelfs als eerste aanbieder online Warsteiner Braumeister, een speciaalbier gebrouwen ter ere van het 500-jarige bestaan van het Duitse Rheinheitsgebot.

Online speciaalbier kopen.

Tevens toenemend in populariteit is speciaalbier online bestellen: door het enorm diverse en nog altijd groeiende aanbod, kan een supermarkt of slijterij moeilijk alle wensen van een bierliefhebber vervullen. Consumenten maken daarom steeds meer gebruik van speciaalbier webshops zoals Speciaalbierenwinkel.nl, Bierlab.nl en Biernavigatie.nl.

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Geniet, maar drink met mate.

Bespaar tot 66% op aanbiedingen

X