Belgische bierexport bereikt record.

De Belgische Brouwersvereniging heeft bekend gemaakt dat België in 2015 meer dan 13 miljoen hectoliter bier – omgerekend ongeveer 4 miljard flesjes – heeft geëxporteerd. Ten opzichte van het voorgaande jaar heeft men daarmee een flinke stijging van 8%, goed voor bijna 1 miljoen hectoliter bier, doorgemaakt.

Een belangrijke speler in de export van Belgische bieren is brouwerij Anheuser-Busch InBev. AB InBev is een van de grootste bierbrouwerijen ter wereld en exporteert onder andere Stella Artois naar Amerika, waar dit een erg geliefd bier is. Naast de Verenigde Staten zijn ook Frankrijk, Nederland, Duitsland, China en Italië belangrijke exportmarkten voor Belgische bieren.

Binnenlandse bierconsumptie daalt.

De groei is een goede ontwikkeling voor België, maar tegelijkertijd ook een broodnodige ontwikkeling gezien de binnenlandse bierconsumptie. Volgens Belgische Brouwers en Brouwerij Haacht is men in België namelijk in de afgelopen 10 jaar ruim anderhalf miljoen (1.524.000) liter bier minder gaan drinken.

Volgens Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische Brouwersvereniging, zijn er meerdere verklaringen voor deze daling:

onderzoek-bierconsumptie-belgie

  • De consument drinkt minder bier, maar drinkt ook anders: speciaalbier is meer in trek. Dit is ook direct een verklaring waarom de totale binnenlandse bierconsumptie blijft dalen, maar de omzetten zachtjes stijgen.
  • De accijnzen op bier zijn in 3 jaar tijd 2 keer verhoogd: eerst een verhoging van 8% in 2013, gevolgd door een accijnsverhoging van 8,5% in november 2015. De accijns op pilsener (het meest gedronken bier) bedraagt inmiddels €22,17 per 100 liter in Belgie. Ter vergelijking: in Nederland en Duitsland bedragen de accijnzen respectievelijk €37,96 en €9,44.
  • Met een horecasector die goed is voor 45% van de Belgische bierconsumptie, hebben cafés een belangrijke rol in de welvaart van bierbrouwerijen. De zwakte in de horecasector – onder andere vanwege de accijnsverhogingen maar ook de huidige terreurdreiging – is daarom tevens een belangrijke oorzaak van de dalende binnenlandse bierconsumptie.

Al met al blijven Belgische bieren het dus goed doen. Dat heeft Belgie enerzijds te danken aan de groei van de bierexport, maar ook aan de nog altijd toenemende vraag naar speciaalbier.

Er zijn nog geen reacties.

Geef een antwoord

Geniet, maar drink met mate.

Bespaar tot 66% op aanbiedingen

X