Bierbrouw starterspakket

Zelf bier brouwen met een bierbrouw starterspakket!

Dat bierbrouw pakketten de markt aan het domineren zijn hoeven wij waarschijnlijk niet meer te vertellen. Aanbieders van bierbrouw pakketten schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze ontwikkeling is ook helemaal niet raar. Corona heeft ervoor gezorgd dat we meer hobby’s thuis zijn gaan uitoefenen en wat is er dan leuker om te doen dan bier brouwen? Bier drinken komt aardig in de buurt, maar bier brouwen is een prima tijdverdrijf voor een middag plezier in de keuken!

In dit artikel nemen we je mee in de keuzes die je hebt qua bierbrouw pakketten en leggen we de basis uit van het zelf brouwen van bier. We eindigen met een aantal tips en tricks die niet iedereen je verteld over bier brouwen.

Keuzes uit bierbrouw pakketten

Als je op het punt staat om een bierbrouw pakket aan te schaffen dan is het goed om te weten welke keuzes je hebt. Het scheelt namelijk behoorlijk welk pakket je kiest voor welke beleving je krijgt van het bier brouwen. Je hebt de keuze uit:

All-Grain

Dit staat voor een bierbrouw pakket waarmee je met granen brouwt. Dit is (gelukkig) het meest voorkomende bierbrouw pakket. Het bevat echt geschrote granen, echte hoppen en goede gist om ambachtelijk bier te brouwen. Met een all-grain bierbrouw pakket heb je de echte beleving van hoe bier wordt gebrouwen in een brouwerij. Met een all-grain pakket doorloop je alles stappen van het bier brouwen. Lees hier meer over in de volgende alinea.

Een van de aanbieders van all-grain bierbrouw pakketten is bijvoorbeeld Brouwpunt.nl. Neem hier zeker eens een kijkje als je nieuwsgierig bent naar het assortiment.

Mout extract

Moutextract is een poeder vorm wat je moet toevoegen aan water. Op het moment dat je de poeder met het water gaat mengen heb je al een wort gemaakt. Je slaat de hele stap met granen en maischen dus over. Brouwen met een mout extract bierbrouw pakket is daarom een stuk korter dan een all-grain bierbrouw pakket. Soms ontvang je ook zelfs de hop in extract vorm en dan hoef je ook niet te koken. Dan heb je een handomdraai een “bier” gebrouwen.

Keuze gemaakt, start met bier brouwen!

In deze uitleg gaan we ervanuit dat je een all-grain bierbrouw pakket hebt gekocht. Dan doorloop je namelijk alle stappen van het bier brouwen. Het bierbrouw proces doorloopt de volgende stappen:

  1. Schroten

Je gaat de granen malen in een bepaalde grote (vaak 1 mm) om de suikers er tijdens het maischen goed uit te kunnen halen.

  1. Maischen

Je voegt de granen toe aan het water en laat het op een temperatuur van 67 graden staan om de enzymen uit de granen te halen zodat je ze tijdens het vergisten kunt omzetten in alcohol.

  1. Spoelen en filteren

Na het maischen ga je de bostel scheiden van het wort. Voor je de bostel weggooit ga je deze eerst nog spoelen met spoelwater om alles restsuikers uit de bostel te halen.

  1. Koken

Tijdens het koken ga je de hopgiftes toevoegen en daarmee het hopkarakter van het bier bepalen.

  1. Koelen

Vanuit koken moet het bier heel snel gekoeld worden naar 20 graden zodat je de gist kunt toevoegen

  1. Vergisten

Laat de vergistingsemmer zeker 2 weken op kamertemperatuur staan zodat alle suikers omgezet zijn in alcohol

  1. Bottelen

De laatste stap is het bottelen van het bier. Voeg een klein beetje bottelsuiker toe in de flesjes zodat er hergisting kan plaatsvinden. Zo zal de koolzuur gaan ontstaan in de fles.

In deze video zie je alle stappen achter elkaar van het bier brouwen:

Tips en tricks

Wij zijn niet bang om gratis tips en adviezen te geven. Dus ook vandaag krijg je weer een aantal handig tips mee om je brouwdag succesvol te maken.

  1. Als je geen ruzie wilt met je vrouw/vriendin dan raden wij aan om een raam flink open te zetten in de keuken of het brouwen van het bier zelfs buiten te doen. Maischen is nog een prima stap om binnen te doen, maar zodra je 60 tot 90 minuten gaat koken kan je huis naar bierbrouwerij gaan ruiken. Voor mannen een heerlijke geur, maar vrouwen zijn het er niet altijd mee eens.
  2. Als het bier gebotteld is, zet het dan een kleine week op een warme plek weg. Dit zorgt ervoor dat de hergisting sneller gaat beginnen en je eerder koolzuur op je bier hebt.
  3. Open je een flesje bier en vind je de smaak tegenvallen, schrik niet, dit kan gebeuren. Zelf gebrouwen bier moet rijpen en dit kan tijd kosten. Giet niet meteen je batch door de gootsteen maar gun het een extra paar weken en je zal zien dat de smaak een stuk is verbeterd.
  4. Hygiëne is super belangrijk in het bier brouwen. Zorg voor goed gereinigde materialen en werk schoon. Zeker vanaf het koelen wil je geen bacteriën meer in je bier die het kunnen infecteren.