Bekijk alle aanbiedingen:
Bier smaakt het lekkerst uit het juiste bierglas. Daarom hebben we voor alle bieren de juiste bierglazen uitgezocht, zodat jij alleen nog maar hoeft te genieten van een optimale smaakbeleving!
Waarom zijn er zoveel verschillende bierglazen?
Het glas waaruit jij je favoriete bier drinkt, bepaald voor een groot deel jouw smaakbeleving. Het glas heeft namelijk effect op de geur en smaak van het bier. Er zijn verschillende typen bierglazen, zoals bijvoorbeeld De Tulp. Een bierglas wat veel gebruikt wordt bij bieren zoals Duvel en La Chouffe. Ook het fluitje is een bekende. Geschikt voor diverse Pilsner bieren. Of het vaasje, een bierglas welke veel in de horeca wordt gebruikt.
Welk bierglas hoort bij welk bier?
Om jou inzicht te geven uit welk glaswerk jij het beste je favoriete bier kunt drinken, hebben we een grove selectie gemaakt. Er zijn namelijk ontelbaar veel bieren op de wereld en bijna elke brouwerij raad zijn eigen glazen aan. Maar daar zit een flinke overlap in, daarom kunnen we wel stellen dat er verschillende type bierglazen zijn. We hebben de meest gebruikte bierglazen in Nederland voor je op een rijtje gezet:
Fluitje
Bijna iedereen kent ‘het fluitje’ wel, een veel gebruikt glaswerk in de horeca. Het model is langwerpig, recht en smal. Hierdoor blijft de schuimkraag langer in stand, omdat het beschermd wordt tegen zuurstof. Perfect voor een Pilsner of een Lager. Inhoud van deze bierglazen is normaliter 20 cl.
Vaasje
Ook erg bekend in de horeca, dat is het vaasje. Een Pilsener bier dat je besteld aan de bar, krijg je vaak uitgeschonken in een vaasje. Een taps toelopend glas, waar 25 cl bier in past. Vaak zijn deze glazen stapelbaar.
Tulp
Een veelzijdig bierglas, waarbij bieren met volle aroma’s goed tot hun recht komen. Denk hierbij aan een Duvel en La Chouffe. Door de vorm van het glas blijven aroma’s goed zitten en kan er een flinke schuimkraag op.
Pint
Een bierglas wat ook veel in Engeland wordt gebruikt. Het is daarom ook een bierglas die zich goed leent voor typische Engelse bieren, IPA’s en Stouts. De vorm van het glas geeft veel grip om het bier vast te houden.

AnDer
Dit is hét proefglas, als je een bierproeverij houd. Dit glaasje is ontwikkeld door biersommelier André Köppen en bierconsultant Derek Walsh. Vandaar de naam AnDer. Dankzij de vorm van het glas blijven aroma’s goed hangen. Onderin het glas is een mousseerpunt aangebracht; een relief waardoor er een optimale schuimkraag kan ontstaan. Het perfecte glas om goed bieren te ruiken en proeven.
Kelk (of Bokaal)
Voor Belgische bieren zoals een Tripel, Dubbel of Blond bier wordt vaak de Kelk of Bokaal glaswerk gebruikt. De ronde en wijde vorm geeft veel zuurstof aan de bieren, waardoor de aroma’s echt vrij komen. Ook zit er in een Kelk vaak een gravering op de bodem, wat een stabiele schuimkraag oplevert. Het bierglas heeft een voetje, het is ook de bedoeling om het glas bij het voetje vast te houden. Hierdoor blijft de temperatuur beter, omdat je handen anders het bier opwarmen. Een goed bierglas voor bijvoorbeeld een Westmalle of Chimay.
Weizen glas
Ook zo’n bekende onder de bierglazen; het typische Weizen glas. Met een lange smalle vorm valt deze op een dienblad goed op. Om een optimale smaakbeleving te krijgen, wordt er geadviseerd om het bierglas in 45 graden onder de tap te houden. Omdat Weizen bier meer schuimt dan andere bieren, wordt ook geadviseerd dit bier rustig te schenken.
Teku
Dit Italiaanse glas is wat minder bekend, maar wellicht ken jij hem als bierkenner wel. Het heeft wat weg van een wijnglas (yes, lekker Italiaans) en wordt daarmee gezien als een echt allround glas. Voor vele bieren is dit glas een perfecte balans tussen het vrijmaken en vasthouden van aroma’s, waardoor je goed het bier kunt ruiken en proeven. Door de grote opening drinkt een Teku glas ook erg prettig. Fruitige en hoppige IPA’s komen onder andere heel goed tot hun recht in een Teku glas.
Ben je benieuwd naar de perfecte Brand, Heineken, Grolsch en Hertog Jan bierglazen? Helemaal in stijl met logo en beste smaakbeleving per brouwerij? Bekijk dan het overzicht van deze bierglazen.
Hoe maak je jouw bierglazen goed schoon?
Je wilt natuurlijk dat je bierglazen goed schoon blijven, niet dof worden en de perfecte schuimkraag vormen. Maar er kan in het schoonmaken van bierglazen veel mis gaan. Daarom hebben we een paar tips voor je.
Gebruik bijvoorbeeld géén vaatwasser. De afwasmiddelen die in een vaatwasser worden gebruikt zijn vaak bijtend, maar maakt ook de glazen dof. Een beschadiging (hoe onzichtbaar ook) kan een negatief effect hebben op de vorming van de schuimkraag. Was daarom je bierglazen met de hand, zo heb je direct minder kalkaanslag. Met warm water en een beetje soda heb je het glas zo schoon. Spoel af met lauw of koud water en laat het glas uitlekken. Droog je glaswerk niet af, maar laat het drogen in de lucht. En berg het glaswerk op in een gesloten kast, zodat er geen stof etc. op het bierglas kan komen.
Socialmedia