Soorten bier

Glass bottles of beer on dark background

Als echte bierliefhebber heb je waarschijnlijk al ontdekt dat er ontzettend veel soorten bier te vinden zijn. De smaken, oorsprong en variaties zijn eindeloos. En dat maakt het proeven van (speciaal)bieren nu ook zo interessant.

Maar weet jij wat het verschil is tussen pils en lager? Of welke bieren zwaar of licht zijn? Om jouw zoektocht naar fantastische bieren gemakkelijker te maken, hebben we wat onderscheid gemaakt in de soorten bier. Jij kan op deze manier nog eenvoudiger nieuwe bieren en smaken ontdekken!

Verschillende soorten bier

Er zijn zoals genoemd veel verschillende soorten bier, maar laten we eerst beginnen bij de basis. Bier vindt je als Pils, Lager, Blond, Malt, Stout, Witbier, Weizen, Fruitbier, IPA, Dubbel, Tripel, Bock, Bruin, Quadruppel, Amber, Abdijbier en Saison bier*.

Al deze biersmaken kun je onderverdelen in zwaarte en smaken. Dit varieert van licht fris bier tot donker bitter bier. De Yellowstone Academy heeft hier een helder overzicht van gemaakt. Je ziet hier alle merken van bieren, passend bij de soorten bier. Oftewel alle bieren overzichtelijk gecategoriseerd.

jopen bierpakket

Soorten bier

Pils

Licht bier en bittere smaak. Niet heel vol en levendig, maar een doordrinker. Bevat ongeveer 5% alcohol en is vernoemd naar de stad Pilsen (Tsjechië).

Lager

Een ondergistend bier. Het bevat vaak minder alcohol, is een doordrinker en goedkoop. Het bevat ongeveer 3,5% alcohol.

Blond

Een licht- goudgeel kleurig bier met minder hop dan ander bier. Stevig van smaak met hoge alcoholpercentages (4 tot 8%). De zachte en frisse smaak maakt dit bier tot een goede dorstlesser.

Malt

Alcoholvrij bier en mag tot 0,1% alcohol bevatten.

Stout

Een donkerbruin tot zwart kleurig bier met een branderige bittere smaak. Alcohol tussen 7 en 8%.

Witbier

Als basis is er naast tarwemout ook gerstemout en diverse kruiden gebruikt (vaak citrus, koriander en hop). Een fris en fruitig bier en goede dorstlesser in de zomer. Bevat tussen de 5 en 6% alcohol.

Weizen

Een Zuid-Duits witbier, gebrouwen met een bovengist. Een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Weizen heeft een alcoholpercentage tussen de 4 en 7%.

Fruitbier

Zoete en frisse smaak door het fruitextract wat erin verwerkt wordt. De bittere nasmaak van bier vindt je hier minder in terug. Vaak bevat het een alcoholpercentage van 2.5 tot 5.5%.

IPA

Hoppig bier en sterke tropische aroma’s. Lang houdbaar door hop en een alcoholpercentage van 5.5 tot 7.5%.

Dubbel

Een Belgische klassieker, waarbij het bier een kenmerkende donkere kleur heeft. Zoeter dan enkel bier met een lichte hop bitterheid. Tussen de 6 en 7% alcohol.

Tripel

Zwaar bovengistend bier met een licht zoete en moutige smaak. Bevat meer koolzuur dan pils bier en varieert tussen de 7 en 11% alcohol.

Bock/Bok

Zwaarder Duits seizoenbier met een moutige, karamelachtige smaak. Donkerrood bier met 6.5% alcohol.

Bruin

Een zoete tot erg zoete smaak, met tonen van geroosterde mout, karamel en chocola. Tussen de 2.5 en 37.5% alcohol.

Quadruppel

Zwaarste Belgische bier met een complexe en bittere smaak.

Amber

Bier met een hoge gisting en een amberachtige kleur. Je proeft er een intense smaak van kruiden of karamel in terug met een frisse afdronk. Tussen de 4 en 7% alcohol.

Saison

Seizoenbier met een grote schuimkraag. Een fijne dorstlesser met complexe fruit- en citrus smaken. Tussen de 5 en 6.5% alcohol.

Ontdek jouw favoriete soorten bier

Weet jij al welke smaken jij erg lekker vindt voor (speciaal) bier? Of ben je nog een nieuwkomer op dit gebied? We hebben een aantal speciaal bieren voor je uitgezocht die zeker de moeite waard zijn om te proberen.

IPA – Lagunitas A Little Sumpin Sumpin

Goudgeel bier met een smaak die lekker even blijft hangen. Goed doordrinkbaar, waarbij je de denachtige en kruidige hoptonen zal proeven. Een aanrader op gebied van een lekkere IPA en erg lekker bij een Pasta Bolognese.

soorten bier

Tripel bier – Poesiat & Kater Kaintz

Een stevige Tripel, waarin je veel fruitige tonen van de hop terug proeft. Maar pas op; na één Poesiat wil je er meer! Het klinkt misschien gek, maar hij combineert erg goed met de smaak van een lekkere cheesecake!

Pilsner – Oedipus Pilsner

In 2019 nog uitgeroepen tot beste pilsner van Nederland, tijdens de Dutch Beer Challange. Een klassieke pilsner, maar met bloemige en fruitige smaken. Frisdroog en een medium bittere afdronk. Lekker bij witvis of jonge kaas.

Bockbier – Birra Moretti La Rossa

Een heerlijk Italiaans Bock bier, waarbij mout de hoofdrol speelt. Het geeft dit bier een volle smaak, waarin je karamel, toast en chocola kunt terug proeven. Een vrij zoetige smaak met een bittere afdronk. Smaakt erg goed bij gegrild rundvlees.

Ben je benieuwd hoe je elke dag kunt genieten van een vers getapt biertje? Bekijk dan eens onze reviews van een thuis-tap. Ook beschikbaar voor de lekkerste speciaal bieren, pilsner en andere biersoorten.