Welk soort bier is jouw favoriet?

Soorten bier
Close up full frame background pattern of fresh green hops, ingredient for beer or herbal medicine, elevated top view, directly above

Zoveel soorten, zoveel smaken. Welk soort bier is jouw favoriet? Met maar vier ingrediënten worden er wereldwijd duizenden biersoorten gebrouwen: water, hop, gist en graan. Bij de meeste mensen is pils de meest bekende vorm van bier. Nu is pils inderdaad bier, maar niet elk bier is pils. We vertellen je alles over de diversiteit van (speciaal) bieren.

Diverse gisting methoden per soort bier

Ondergistende bieren

Het wordt zegt het eigenlijk al: bij ondergistende bieren zakt de vergisting van gist naar de bodem van de bak. Hedendaags vindt je veel bieren die op deze manier zijn gebrouwen, zoals Pilsner, Oud Bruin en Bock/Bok bier.

Bovengistende bieren

Sinds de uitvinding van koelmachines is niet meer elk bier – zoals vroeger – bovengistend. Tegenwoordig zijn er namelijk veel meer ondergistende bieren te vinden, maar gelukkig zijn er nog een aantal overgebleven. Een aantal voorbeelden van bovengistende bieren zijn: Ale, Stout, Abdijbier, Bruin, Kloosterbier, Trappistenbier, Witbier en Tarwebier.

Spontaan gistende bieren

Vroeger werd bier gebrouwen, zonder dat men exact wist wat er nu in de ketel zich afspeelde. Hierdoor was de vergisting een raadsel, al ontdekte ze wel snel dat sommige kruiden en vruchten het proces versnelde. Onder dit type vergisting lezen we Geuzebier en Lambiekbier.

Soort bier – Een diversiteit van smaken

Elk (speciaal) bier heeft zijn eigen kleur, geur en smaak. Dit geeft het landschap van bieren ook zoveel kleur, omdat je nooit uit-ontdekt bent. Ben je ook benieuwd naar alle verschillende karakters van bieren, houdt dan een bierproeverij en zet je smaakpupillen aan het werk. Je hoeft er natuurlijk vooraf niets van te weten en vooral je zintuigen aan het werk te zetten. Maar wil je nu wel wat achtergrond informatie? Bekijk dan hier de meest bekende bier soorten:

Pilsener

Eén van de bekendste biersoorten van Nederland: Pilsener. Alle grote merken hebben dit in het assortiment: Heineken, Grolsch, Bavaria, Jupiler. De herkenbare goudgele kleur van pilsener heeft een bittere nasmaak, maar drinkt vrij gemakkelijk. Dit lichte biersoort bevat gemiddeld 5% alcohol.

Blond bier

Vooral vanuit België vindt je de blonde bieren. Met wat minder hop dan gemiddelde bieren zijn ze erg fris om te drinken en staan ze bekend als dorstlesser. Het alcoholpercentage is daarentegen wel wat hoger dan pils bier. De smaak is over het algemeen soepel en niet heel erg uitgesproken.

India Pale Ale (IPA)

We zien de laatste tijd een grote populariteit onder de IPA’s ontstaan. Niet zo gek ook, aangezien de diversiteit van smaken erg groot geworden is. IPA is al in de 17e eeuw ontdekt, waarbij tijdens de scheepvaart bier niet lang genoeg goed bleef. Door meer hop toe te voegen kon de houdbaarheidsdatum worden gerekt. Ook het alcoholpercentage is hoger, waardoor Indian Pale Ale bier een bitter bier is met een lekkere fruitsmaak.

speciaalbier pakket

Weizen

Weizen is een typisch Duits bier, waarbij er minimaal 50% tarwemout in moet zitten. Dit geeft de volle schuimkraag die kenmerkend is aan een Weizen. De smaak is lichtzurig, waarbij minder hop wordt gebruikt. Dit geeft het bier een minder bittere afdronk.

Tripel bier

Een Tripel bier is vaak goudkleurig en heeft een zwaar bovengistende met hergisting in de fles gehad. De typische sterk moutige en licht zoete smaak maakt een bierproeverij zeker compleet. Het alcohol percentage varieert tussen de 7 en 11%.

Wit bier

Vooral in de zomer zien we veel mensen genieten van een wit bier. Het heeft een frisse fruitige smaak en is lichtgeel van kleur. Door de hoge gisting kan het natuurlijk wel het hele jaar door gedronken worden.

Amber bier

Zoals de naam al zegt heeft dit bier een amber-achtige kleur. De afdronk is licht zurig en lekker verfrissend. Je proeft er ook fijne aroma’s van geroosterde mout in terug.

Oud Bruin Bier

Oud bruin bier is een omschrijving die voor twee verschillende biersoorten in Nederland en België wordt gegeven. In België is Oud bruin een biersoort dat gerijpt wordt in eikenhouten vaten met een melkzuurinfectie. Het bier krijgt hierdoor een wat zurige smaak. Maar in Nederland is Oud bruin bier een donkerbruin bier, met een zoete smaak en een laag alcoholpercentage.

Dubbel bier

Zoals je al in de naam terug ziet, is Dubbel bier een biersoort waarbij de hoeveelheid graan per liter verdubbelt is. En hoe meer graan, hoe meer suiker. Dit geeft het bier een hoger alcoholpercentage, met de typische zoetige smaak die in Dubbel bier zit.

Kriek bier

Dit kriek bier wordt gebrouwen met zure kersen, ook wel krieken genoemd. Dankzij dit zuurtje is kriek bier friszuur met fruitige smaken. Het wordt vaak in de zomer genuttigd en gedronken uit een bolglas om alle aroma’s goed tot hun recht te laten komen.

Saison bier

Een echte Franse uitvinding, dankzij de boeren die dit bier brouwden om in de winter zodat het tijdens het oogstseizoen gedronken kon worden. Maar tegenwoordig wordt het gelukkig het hele jaar door gebrouwen! Met een alcoholpercentage tussen de 5 en 6.5% heeft dit bier een amberkleur en een echte aanrader om te proberen.

Ben je benieuwd of jouw favoriete soort bier op je thuis-tap past? Bekijk hier alle tapvaten voor je thuis-tap.