Tap vat

vaten bier

Ben je op zoek naar een tap vat? Gewoon voor thuis gebruik of tijdens een feestje in het park? We hebben alles over het tap vat voor je uitgezocht, maar ook waar je de lekkerste speciaal bieren en smaken kunt vinden. Want wist je dat je naast standaard pils ook bijzondere en seizoensgebonden bieren kunt scoren als tap vat!

Hoe werkt een los tap vat?

Heb je geen tap machine staan, dan kun je kiezen voor een los tapvat. Zonder een heel apparaat aan te schaffen kun je toch jouw vers getapte bier serveren! Het grote verschil met een thuis tap zoals The Sub is dat een los tap vat je vooraf zelf gekoeld moet hebben. Omdat hij niet koel gehouden wordt in een apparaat kun je er iets minder lang van genieten. Maar een ideale oplossing als je weet dat hij tijdens een feestje gewoon leeg getapt gaat worden!

De meeste losse tap vaatjes hebben een inhoud van 5 liter. Hiermee kun je ongeveer 20 vaasjes tappen, perfect dus tijdens een feestje of BBQ in het park.

De werkwijze van een tapvat is heel eenvoudig. Dankzij het meegeleverde tapkraantje kun je snel aan de slag met het tappen. Het tapkraantje monteer je in één beweging op de tap. De eerste biertjes zullen wel wat meer schuim bevatten, maar dit zal afnemen naarmate je meer bier hebt getapt.

Natuurlijk wil je genieten van een koud biertje. We raden daarom aan het tap vat goed te koelen in de koelkast. De tapvaten hebben van zichzelf geen koelsysteem, daarom raden we 10 uur opslag in de koelkast aan om goed op gekoelde temperatuur te komen. Bewaar je tap vat nooit in de vriezer, want hiermee gaat de alcohol en het vat kapot.

Een los tap vat is voor eenmalig gebruik. Het is dus niet mogelijk om het fust opnieuw te vullen, dit heeft te maken met de druk die op het vat moet staan om lekker bier te tappen. Op sommige vaten zit er statiegeld, maar andere kunnen bij het plastic afval worden gedeponeerd (check dit even op de verpakking).

tap vat

Welke soorten bier zijn er voor een los tap vat?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag, want je wilt natuurlijk weten of jouw favoriete bier er als losse tap bij zit. Gelukkig wordt het assortiment steeds verder uitgebreid, maar we geven je hieronder vast een korte samenvatting:

Affligem Blanch – 5 liter tap vat

Het Belgische bier, de Affligem Blanch is een verfrissend bier met een lichte smaak van witbier, gecombineerd met de smaak van Belgische Abdijbier. Er zit 4.8% alcohol in dit bier.

Fischer Tradition – 5 liter tap vat

Dit van oorsprong Franse bier is een blond bier. Gebrouwen met 100% aroma-hop uit de Elaz. De smaak van de Fischer Tradition is moutig en verfrissend, met een licht bittere afdronk. Het is een Lager bier met 6% alcohol.

Paulaner Munchner Hell – 5 liter tap vat

Natuurlijk mag een Paulaner niet ontbreken in dit rijtje. Het Duitse Lager bier is een echte klassieker en erg populair. De kleur van het bier is helder met een witte schuimkraag. De smaak is mild en elegant met een vleugje zoetheid en een zachte hint van hop. Alcoholpercentage is 4,9%.

Paulaner Weissbier – 5 liter tap vat

Een favoriet witbier van velen, waarbij je een frisse fruitige smaak treft in deze Paulaner Weissbier. Je proeft de smaken van banaan, mango en ananas, waarbij er een gistaroma in de afdronk terug te vinden is.

Pelforth Blonde – 5 liter tap vat

Het Pelforth Blonde bier is afkomstig uit de Lille’s Pelican Brouwerij. De lage gisting en subtiele smaak geeft het bier fruitige smaken en een prettige afdronk. Het Lager bier heeft een alcoholpercentage van 5,8% en is dus afkomstig uit Frankrijk.

Desperados – 5 liter tap vat

Wie kent hem niet? Desperados is een Lager bier waar de smaak van tequila in is verwerkt. De smaken van Desperados is smaakvol en verfrissend. Dit komt door de aroma’s van citroen en limoen. Let wel; het alcoholpercentage is 5.9%

Krombacher Pils – 5 liter tap vat

Dit Pilsner & Hoppy Lager bier is gebrouwen vanuit Duitse tradities. Met een zuivere en knisperend karakter proef je er subtiele hoppige tonen van citrus en bloemen in. Krombacher Pils is fris van smaak met een licht bittere afdronk. Goed in verhouding met de zoete tonen van de mout.

Affligem Blond – 5 liter tap vat

Een heerlijk Abdijbier is deze Affligem Blond. In combinatie met de fijne witte schuimkraag en verfrissende smaken van citrus en tropische fruit is de bittere afdronk een goede combinatie gebleken. Het alcoholpercentage van dit Belgische bier is 6.8%.

Heb je na deze losse tapvaten de smaak te pakken en wil je overstappen naar een echte thuis tap? Lees dan onze review over The Sub en de Blade.