5 liter vaten bier

vaten bier

Ben je een liefhebber van vers getapt bier? En ben je op zoek naar 5 liter vaten bier hiervoor? Dan zit je hier goed! We geven je namelijk advies over alle vaten bier, hoe je ze kunt gebruiken en waar je bij aanschaf op moet letten.

Dus heb je binnenkort een feestje thuis? Of vind je het zelf erg lekker om vers bier te drinken in plaats van uit een flesje? Dan kun je kiezen voor losse vaten bier. Je hebt hier zelfs niet perse een tap-apparaat voor nodig! Maar kan gewoon losse vaten bier hiervoor gebruiken!

Wat zijn (5 liter) vaten bier?

Je hebt er misschien wel eens van gehoord, want steeds meer mensen drinken het liefste thuis een zelf getapte pils. De thuis-tap is een machine waarbij je het café naar huis haalt. Maar ook fijnproevers drinken het liefste een vers speciaalbier. Om hiervan te genieten kun je er voor kiezen om een tap-apparaat aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld The SUB of de Blade.

Gelukkig zijn er ook opties om zonder tapmachine toch vers bier te tappen. Dat kan namelijk met de 5 liter vaten bier waar we in dit artikel op inzoomen. Deze vaten bier zijn gevuld met bier en kunnen dankzij het bijgeleverde tapkraantje rechtstreeks jouw glas vol schenken.

Met een inhoud van 5 liter kun je ongeveer 20 vaasjes mee tappen. Ideaal dus om tijdens een feestje te gebruiken of een BBQ in het park.

vaten bier

Werkwijze van de 5 liter vaten bier

Heb je een 5 liter vat bier aanschaft, dan krijg je deze heel eenvoudig aan het werk. Dankzij het tapkraantje kun je lekker bier tappen en monteer je met één beweging op de tap. Het is goed om te weten dat de eerste paar getapte bieren meer schuim bevatten, maar dit zal steeds iets meer afnemen.

Je wilt natuurlijk genieten van een koud pilsje. Daarom is het verstandig om vooraf de vaten bier in de koelkast te bewaren. Laat ze goed op temperatuur komen, want de vaten bier hebben zelf geen koelsysteem. Neem hiervoor ongeveer 10 uur de tijd voor.

Dit is het grootste verschil met de andere systemen van thuis-taps. Deze worden namelijk aangesloten op stroom waardoor ze op een constante koeling staan. Hierdoor is het bier langer houdbaar.

De 5 liter vaten bier zijn voor eenmalig gebruik. Nadat het fust leeg is, kan hij niet opnieuw gevuld worden. Dit heeft onder andere te maken met de druk die op het biervat dient te staan, om goed geschuimd bier te krijgen. Op sommige vaten bier rust er statiegeld, maar andere kunnen gewoon bij het plastic worden gedeponeerd (check dit op de verpakking).

Wil je weten welke biersoorten er allemaal beschikbaar zijn als 5 liter tap? Bekijk hier alle soorten. 

Conclusie

De 5 liter vaten bier blijven 30 dagen vers, je hebt er geen extra apparaat voor nodig en kunt rechtstreeks uit het vat tappen. Ideaal om te gebruiken tijdens feestjes of een bbq. Je kunt de vaten koelen in de koelkast, zodat ze op een goede temperatuur komen. Heb je het bier nog niet nodig? Bewaar de ongeopende fust dan op een koele donkere plaats, zoals bijvoorbeeld de kelder.

H.Koenig biertap voor 5 liter bier vaten

Er is maar 1 biertap waar je de 5 liter bier vaten wel op zou kunnen aansluiten. Dat is de H.Koenig biertap. Deze tap heeft een universeel systeem waardoor je alle 5 liter vaten op kunt aansluiten. Het grote voordeel hiervan is dat je daardoor je bier op een constante koelstand kunt bewaren. Je tapt dan voor langer tijd een echt vers bier en geniet van een optimale kwaliteit.

De H.Koenig is een betrouwbaar apparaat met een goed koelsysteem. Ook het reinigen van deze tap is erg makkelijk. Het enige nadeel is dat je niet overal de 5 liter vaten bier kunt vinden.

Deze biertap maakt tevens meer geluid dan we gewend zijn van andere biertaps. Wil je weten waar je een biertap van 5 liter kunt aanschaffen? Bekijk hier.

Twijfel je nog wel optie voor jou het beste is? Een los 5 liter tapvat of een echte tapmachine? Onze experts hebben alle tap apparaten onderzocht en geven jou graag advies!

Bekijk bijvoorbeeld de review voor The SUB, een elegant en kleine tapmachine met vaten bier van 2 liter. Geschikt voor de echte fijnproever! Of wil je liever een grotere groep mensen van een vers getapt bier voorzien? Of ben je gewoon fan van de stoere industriële uitstraling? Lees dan onze ervaring van de BLADE.